Wat betekent het voor jou?
PME richt zich op een overstap op 1 januari 2027. We krijgen dan een regeling waarmee we weer jaren vooruit kunnen. Dat klinkt misschien spannend. Maar eigenlijk valt het best mee. Kijk maar.
We houden wat goed is
Elke maand wordt er geld ingelegd voor je pensioen. Die inleg komt van je werkgever, en zelf draag je meestal ook een deel bij. Dat zie je dan terug op je loonstrook. In de nieuwe regeling blijft de inleg in elk geval de eerste jaren gelijk. Je zet samen met je werkgever dus net zoveel opzij voor je pensioen als nu.
Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op AOW van de overheid. Dat blijft zo. Wanneer je voor het eerst AOW krijgt? Dat hangt af van je geboortedatum.
Je bouwt via je werkgever pensioen op bij PME. Jij kiest wanneer je dat pensioen laat ingaan. En je krijgt het zolang je leeft. Ook als je ver boven de honderd bent.
Ontvang je pensioen van ons? Dan kan het bedrag dat je van ons krijgt maar één keer per jaar omhoog of omlaag. Net als nu.
Overlijd je? Dan krijgt je partner een maandelijks partnerpensioen van ons. En je jonge kinderen een maandelijks wezenpensioen.
Raak je arbeidsongeschikt? Dan blijf je pensioen opbouwen. Maar daar hoef je zelf geen geld meer voor in te leggen. Dat doen wij voor je. Hoeveel PME betaalt, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid.
Wist je dat er voor je pensioen heel wat te kiezen valt? Bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat: voor, op of misschien wel na je AOW-leeftijd. Je kunt ook deels met pensioen gaan. En je kunt starten met een hoger of juist een lager pensioenbedrag. Al die keuzes blijven bestaan. Zo zorg je er zelf voor dat je pensioen goed aansluit op jouw leven. Bekijk welke keuzes je hebt.
De maandelijkse inleg beleggen we. Dat doen we al jaren. Beleggen levert op de lange termijn namelijk meer op dan sparen. Natuurlijk zijn er af en toe slechte tijden op de beurs. Maar als je kijkt naar de lange termijn, dan groeit het geld. Meestal bestaat het grootste deel van je pensioen uit de winst die we maken op beleggingen. Daarom blijven we beleggen, ook in de nieuwe regeling. Goed om te weten: je hoeft zelf geen beleggingskeuzes te maken. Dat blijven wij voor je doen. Lees meer over beleggen.
We blijven meevallers en tegenvallers met elkaar delen. Zo blijft pensioen voor iedereen eerlijk en betaalbaar.
Ontdek wat het voor jou betekent
Hoe de nieuwe regeling er precies uitziet? Dat staat beschreven in het zogeheten transitieplan. Van dat plan hebben we handige samenvattingen gemaakt. Kies hieronder de situatie die bij je past en lees wat de nieuwe regels voor jou betekenen.
We pakken aan wat beter kan
Met de nieuwe regels werken sommige dingen anders dan je gewend bent. Hieronder zie je de belangrijkste punten. Meer weten over een bepaald onderwerp? Kijk dan bij de vijf plaatjes hierboven en kies de situatie die bij je past.
Dit is nieuw
Je krijgt straks een eigen pensioenpot. Iedere maand groeit de pensioenpot door de inleg van jou en je werkgever. Wij beleggen dit geld voor je. Hierdoor groeit je pensioenpot nog meer.
Ben je met pensioen? Dan ontvang je uit je eigen pensioenpot je maandelijkse pensioen. Goed om te weten: die pensioenpot kan niet leegraken. Je krijgt altijd pensioen, hoe oud je ook bent. Ook als dat ver boven de honderd is.
In de nieuwe regeling kunnen we beter rekening houden met je leeftijd. Ben je nog jong? Dan nemen we meer risico, want dat levert op termijn het meeste op. Zit het even tegen, dan is er in principe tijd genoeg om dat weer goed te maken. Je pensioenpot kan in die periode behoorlijk op en neer gaan.
Hoe ouder je bent, hoe minder risico we nemen. Zo heb je steeds meer zekerheid over het bedrag dat je krijgt als je stopt met werken. Ben je eenmaal met pensioen? Dan beleggen we nog steeds, maar nemen we minder risico voor je. Dat draagt bij aan een stabiel pensioen.
Pensioenfondsen als PME stappen straks verplicht over op een premieregeling. Bij zo’n regeling maken de werknemers en werkgevers in onze sector (oftewel, de sociale partners) afspraken over hoeveel geld er naar je pensioenpot gaat. En niet meer over hoeveel pensioen je uiteindelijk krijgt. Beloftes over de hoogte van je pensioen zijn er dus niet in de nieuwe regeling. Wat je krijgt hangt af van de inleg, de opbrengst van de beleggingen en de hoogte van de rente als je met pensioen gaat.
In de oude regeling werkte het andersom. Daarbij werd een belofte gedaan over de hoogte van je uiteindelijke pensioen. De inleg werd daarop afgestemd. Uiteindelijk bleken die beloftes niet altijd haalbaar. Zo zijn de pensioenen bij PME jarenlang niet meegestegen met de prijzen. En zijn ze zelfs twee keer verlaagd.
De sociale partners willen een goed pensioen voor iedereen. En ze willen dat je met de nieuwe regeling kans hebt op een koopkrachtiger pensioen. Met andere woorden, een pensioen dat beter dan nu kan meegroeien met de stijgende prijzen.
Je pensioen kan straks makkelijker omhoog. Dat komt onder meer doordat we niet meer verplicht zijn om enorme buffers te hebben. Meevallers komen dus sneller in je portemonnee terecht.
Ontvang je pensioen van ons? Dan zijn er verschillende maatregelen die je pensioen zo goed mogelijk beschermen. De kans op dalingen is daarmee niet helemaal uitgesloten, maar naar verwachting wel beperkt.
In de nieuwe regeling is het partnerpensioen bij overlijden vóór je pensionering anders vormgegeven. Dat geldt ook voor het wezenpensioen voor je jonge kinderen. Het partner- en wezenpensioen dat je mogelijk al hebt opgebouwd in de oude regeling blijft behouden. Je raakt dus niets kwijt en krijgt er in de meeste gevallen zelfs iets bij.
Werk je in ploegendienst? Dan bouw je voortaan ook over de ploegendiensttoeslag pensioen op. Dat gaat in jaarlijkse stapjes. Na vijf jaar telt de toeslag helemaal mee voor je pensioen. Heeft je werkgever er al voor gezorgd dat je pensioen opbouwt over de ploegendiensttoeslag? Dan blijft dat zo.