Hoe stappen we over?
Alle pensioenen gaan mee naar de nieuwe regels. Ook dat van jou. Dat moet natuurlijk zo zorgvuldig en eerlijk mogelijk gebeuren. Bekijk wie daarbij betrokken zijn en wat je wanneer kunt verwachten.
Deze stappen zijn al gezet
De oude regels voor pensioen beginnen te knellen. Mensen wisselen vaker van baan, stoppen een tijdje met werken of beginnen voor zichzelf. En als het goed gaat met de economie, gaan de pensioenen vaak niet omhoog. Daarom spreken werkgevers, werknemers en het kabinet af om de knelpunten op te lossen met nieuwe regels. In 2019 zetten ze hun handtekening onder het pensioenakkoord.
Het pensioenakkoord wordt uitgewerkt in het concept-wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen. In december 2022 gaat de Tweede Kamer akkoord. En in mei 2023 geeft ook de Eerste Kamer groen licht.
De nieuwe regels voor pensioen gaan in op 1 juli 2023. Pensioenfondsen hebben een aantal jaar de tijd om over te stappen op deze nieuwe regels. De minister mikt als uiterste datum op 1 januari 2028.
Werknemers en werkgevers in onze sector (oftewel, de sociale partners) gaan met elkaar in gesprek. Samen beslissen ze hoe de nieuwe pensioenregeling van PME eruit komt te zien. En hoe iedereen overgaat naar de nieuwe regeling. Bij elk punt wordt goed gekeken naar de verwachte gevolgen voor mensen die pensioen opbouwen, pensioen hebben opgebouwd of al pensioen krijgen. In maart 2024 stellen de sociale partners de hoofdlijnen van de nieuwe regeling vast.
De sociale partners werken hun afspraken uit in een zogeheten concept-transitieplan. Daarin beschrijven ze tot in detail hoe de nieuwe pensioenregeling eruit komt te zien, welke keuzes ze hebben gemaakt en waarom.
Het is tijd voor het wettelijk hoorrecht. Dankzij dat recht kunnen belanghebbenden via een vereniging hun zienswijze delen met de sociale partners. VGPME, een belangenvereniging voor mensen die een pensioen ontvangen van PME, heeft dat gedaan, mede namens VG-Océ en VG Siemens.
Sociale partners leggen het concept-transitieplan daarna voor aan hun leden. De leden, dat zijn mensen uit de sector, net als jij. Werknemers bij allerlei verschillende bedrijven. Ook gepensioneerden zijn lid. In november 2024 geven de leden van de sociale partners hun akkoord. Het definitieve transitieplan wordt overhandigd aan PME.
Deze stappen gaan we nog zetten
PME gaat aan de slag met de afspraken uit het transitieplan. We bekijken goed of de afspraken evenwichtig, haalbaar en uitvoerbaar zijn. Daarna maken we de administratie en de systemen klaar voor de toekomst.
Vlak voor de overstap krijg je een overzicht van ons. Daarin maken we een vergelijking tussen je pensioenbedragen in de oude en nieuwe regeling. Je ziet dus de verschillen voor jou persoonlijk. Deze bedragen zijn nog een inschatting, maar ze geven al wel een goed beeld.
We richten ons op een overstap op 1 januari 2027. Voorwaarde is dat alles dan klaar is voor een beheerste overgang. Denk daarbij aan de uitwerking van de pensioenreglementen, overeenkomsten, administratiesystemen, beleggingen en communicatie. Kortom, een ingewikkelde klus. Is alles in orde? Dan stopt de oude regeling en gaat de nieuwe regeling in. We zetten het pensioen van iedereen om naar de nieuwe regeling.
Je krijgt opnieuw een persoonlijk bericht van ons. Nu met de definitieve berekening van je pensioenbedragen. Zijn er verschillen ten opzichte van de schatting die je eind 2026 ontving? Dan lichten we die toe.
Blijf op de hoogte
We houden je op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Bijvoorbeeld via deze website. Maar ook via webinars, bijeenkomsten, de nieuwsbrief en het magazine. Zodra we weten wat de nieuwe regels voor jou betekenen, krijg je persoonlijk bericht.
De beste manier om op de hoogte te blijven? Geef je e-mailadres door. Belangrijke updates ontvang je dan direct in je mailbox.
Zijn de afspraken zo eerlijk mogelijk?
Het is belangrijk dat de afspraken voor iedereen zo eerlijk mogelijk uitpakken. Geen enkele groep mag veel meer voordeel of nadeel hebben van de overstap dan een andere groep. Iedereen is wat dat betreft gelijk.
Hoe bepaal je nu welke keuze voor iedereen zo eerlijk mogelijk is en welke niet? Daarvoor hebben de sociale partners allerlei berekeningen laten maken en belangen afgewogen. Ze kijken naar de gevolgen voor jongeren en ouderen. Voor mensen die pensioen opbouwen, mensen die pensioen krijgen, mensen die de sector hebben verlaten en mensen die dat de komende jaren misschien nog doen. En ze stellen heel veel vragen. Werkt de regeling inderdaad zoals verwacht? Welke risico’s treden er op? Hoe kunnen we die samen opvangen? En voor wie moet er misschien iets extra’s worden geregeld? Zo leggen ze alle gevolgen van elke mogelijke keuze op een weegschaal. Net zolang tot ze het beste evenwicht hebben gevonden.
Uit de berekeningen blijkt dat de afspraken inderdaad zo eerlijk mogelijk zijn. Geen enkele groep heeft een groot voor- of nadeel ten opzichte van een andere groep. Het bestuur van PME zal dit extra goed controleren. Net als het verantwoordingsorgaan van PME en onze toezichthouder De Nederlandsche Bank.