Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe pensioenregeling: volgende stap gezet

Nieuwe regels voor pensioen
Gepubliceerd op:

Nederland heeft nieuwe regels voor pensioen. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om over te stappen. Ook PME maakt de overstap. Dat betekent dat je een nieuwe pensioenregeling krijgt. Werkgevers- en werknemersorganisaties, oftewel de sociale partners, hebben afgesproken hoe die regeling er straks uit komt te zien. De leden van deze organisaties mogen nu stemmen over het resultaat.

Afspraken staan in het transitieplan

In maart van dit jaar stelden de sociale partners de hoofdlijnen vast van de nieuwe pensioenregeling. De afgelopen maanden hebben ze ook over alle overige punten afspraken gemaakt. Die afspraken zijn opgenomen in een zogeheten transitieplan. Daarin staat tot in detail beschreven welke keuzes de sociale partners hebben gemaakt en hoe de huidige pensioenen worden omgezet naar de nieuwe regeling.

VGPME heeft zienswijze gedeeld

Natuurlijk hebben ook mensen die pensioen ontvangen belang bij deze afspraken. Hetzelfde geldt voor mensen die vroeger pensioen hebben opgebouwd bij PME. Daarom is in de wet het hoorrecht vastgelegd. Dankzij dat recht kunnen belanghebbenden via een vereniging hun zienswijze delen met de sociale partners. VGPME, een belangenvereniging voor mensen die pensioen ontvangen van PME, heeft daarvan gebruikgemaakt.

Leden gaan stemmen

Sociale partners leggen het transitieplan nu ter goedkeuring voor aan hun leden. De leden zijn mensen uit de sector, net als jij. Werknemers bij allerlei verschillende bedrijven. Ook gepensioneerden zijn lid. Ben jij lid en wil je je stem uitbrengen? Kijk dan op de website van je vakbond. Sommige vakbonden organiseren bijeenkomsten of online informatiesessies waarvoor je je kunt aanmelden.

Dit kun je verwachten

Gaan de leden akkoord met de afspraken? Dan wordt het definitieve transitieplan overhandigd aan PME. We publiceren het plan binnen twee weken na ontvangst op onze website, samen met een begrijpelijke toelichting.

Nu al meer weten? De versie waarover wordt gestemd vind je op de website van de Raad van Overleg in de Metalektro (ROM). Dit is het overlegorgaan van de sociale partners in onze sector.