Veranderingen werknemers
Sommige veranderingen op het werk of thuis hebben invloed op het pensioen van uw werknemers. Een aantal veranderingen geeft u aan ons door. Sommige veranderingen geeft uw werknemer zelf aan ons door.
In dienst: meld de werknemer aan
We hebben een eenvoudige vuistregel: meld iedereen met een arbeidscontract wél aan, iedereen zonder arbeidscontract niet. Dat doet u met de uniforme pensioenaangifte vanuit uw salarispakket. Let altijd even op bij dga’s, vakantiekrachten en statutair directeuren/bestuurders. In het kort:
Wel aanmelden
- Werknemers en stagiairs met een arbeidscontract
Niet aanmelden
- Stagiairs zonder arbeidscontract
- Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) in bezit van minstens 10 procent van de aandelen
- Vakantiekrachten die over een heel jaar gezien minder dan twee maanden in dienst zijn
Eventueel aanmelden
- Statutair directeuren/bestuurders zijn ook uitgesloten, maar kunnen desgewenst meedoen op basis van een vrijwillig directeurencontract
Twijfelt u of u een werknemer nu wel of niet moet aanmelden? Neem contact op met uw werkgeversconsulent.
Werknemer uit dienst melden
Meld uw werknemer af in de volgende situaties:
- uw werknemer gaat uit dienst
- uw werknemer gaat volledig met pensioen
- uw werknemer overlijdt
In de pensioenaangifte levert u de volgende gegevens aan:
- de datum uit dienst
- de laatste loongegevens voor de pensioenopbouw
Minder of meer werken: verander de uren
U geeft elke maand of vier weken de uren van uw werknemer door met de uniforme pensioenaangifte. Gaat uw werknemer meer of minder werken? Verander dan de uren van de werknemer in uw salarispakket. De aangepaste uren komen dan automatisch bij ons binnen via de pensioenaangifte.
Verlof: geef door in uw salarispakket
Gaat een werknemer met verlof? Dan geef u dat altijd door via de uniforme pensioenaangifte vanuit uw salarispakket. Het verschilt per salarispakket hoe u het verlof voor uw werknemer doorgeeft. Uw softwareleverancier kan u daarom het beste vertellen hoe u dit in uw salarispakket regelt.
Bij sommige soorten verlof verandert de pensioenopbouw van uw werknemer. Bijvoorbeeld bij onbetaald verlof of ouderschapsverlof.
Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen
Meldingen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap binnen Nederland krijgt PME automatisch van de gemeente. Maar het vastleggen van een samenlevingsovereenkomst bij de notaris niet. Ook niet wanneer het huwelijk of geregistreerd partnerschap in het buitenland plaats vindt. Uw werknemer moet dit zelf aan ons doorgeven.
Arbeidsongeschikt
Als uw werknemer ziek wordt, hoeft u eerst niets te doen. Uw werknemer heeft recht op 2 jaar (gedeeltelijke) doorbetaling van het salaris en blijft pensioen opbouwen.
Is uw werknemer na de 2 jaar (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard? Dan krijgt PME krijgt automatisch bericht van UWV. Werkt uw werknemer nog voor een deel in uw bedrijf? Geef dan aan ons door hoeveel uur de werknemer nog voor u werkt.
Meer informatie leest u bij pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid.