Maak nú werk van de uitdagingen van vandaag en morgen
De verkiezingen liggen achter ons. Over de uitslag ga ik het nu niet hebben. Als pensioenbestuurder bekijk ik de politiek liever vanuit een breder perspectief. Het belangrijkste is dat partijen de urgentie voelen om de uitdagingen van vandaag en morgen op te lossen. Snel formeren dus!
De grootste opgave is het oplossen van de problemen van nu, zonder daarbij de problemen die op ons af komen te negeren. Mensen willen nu oplossingen voor de woningcrisis en de stijgende kosten van levensonderhoud, dat is terecht. En die wens hebben toekomstige generaties ook, leven in een leefbare omgeving met een dak boven je hoofd en brood op de plank. Er zal dus oog moeten zijn voor nu én de toekomst. Als pensioenfonds doen we niet anders. We zorgen voor de gepensioneerden van nu en die van morgen en overmorgen, wat betekent dat we korte en lange termijn in onze besluiten altijd goed afwegen. Hoe wij dat doen? Lees mee.
Woningbouw stimuleren voor hier en nu
De roep om meer betaalbare woningen is luid en duidelijk doorgekomen. Ook bij ons en wat kunnen wij dan doen? PME trekt in 2024 150 miljoen euro uit voor woningbouw. Ruim 70% van onze huidige woningen vallen onder de middenhuur. Maar we willen en kunnen meer. Daar hebben we de overheid dan wel bij nodig. Willen we sneller bouwen dan moet de regelgeving eenvoudiger. Geef ons meer zekerheid door de wet middenhuurregulering zo snel mogelijk te behandelen. Nu weten beleggers niet waar ze aan toe zijn en dat geeft onzekerheid. Zorg er ook voor dat nationale wetgeving en lokale bouwbesluiten op elkaar aansluiten. Maak het uniformer. Pak direct ook de hoge grondprijzen aan, die gemeenten vaak gebruiken als sluitstuk voor hun begroting. Die zijn vaak veel te hoog om een goed rendement te halen. Terwijl wij juist een bijdrage willen en kunnen leveren aan het oplossen van de woningcrisis.
Klimaatverandering aanpakken voor morgen en overmorgen
Klimaatverandering bedreigt ons op meerdere manieren. Weersextremen, bosbranden en overstromingen, ze beïnvloeden hoe, waar, wat en hoeveel bedrijven kunnen produceren. Het maakt beleggen meer onzeker. Klimaatverandering is dus een risico voor ons rendement. De starter van nu leeft tot ver in 2080. Dus onze beleggingshorizon is ook zo lang. Daarom kan dit niet genegeerd worden. Net zo belangrijk: ik gun het onze deelnemers en hun kinderen en kleinkinderen om met pensioen te gaan in een mooie en stabiele wereld.
Maar we zijn niet alleen met de toekomst bezig. Ook nu zien we al de gevolgen van klimaatverandering, bloedhete zomers, kletsnatte winters. Onze deelnemers, actief en gepensioneerd moeten ook nu al weerbaar zijn. Dat betekent bestaande bouw isoleren en moderniseren om het leefbaar te houden én om de energierekening te beperken. Daarom beleggen we ook in duurzame energie. We willen uiteindelijk niet afhankelijk zijn van het buitenland voor onze energieopwekking. Dat vereist ook nu investeren in het energienet. Het stroomnet is op sommige plekken zo vol dat er geen huizen en bedrijven meer bij kunnen. Daarom belegt PME tot 2025 1,2 miljard in meetbare positieve impactprojecten op de energietransitie.
Veel van de problemen die wij in Nederland nu zien en ervaren hebben lang de tijd gehad om te groeien. Omdat er te laat, te weinig en niet daadkrachtig genoeg knopen zijn doorgehakt. Woningbouw, klimaatverandering, onafhankelijke energievoorziening, innovatie, er kunnen grote stappen gezet worden als de wil er is. PME belegt niet voor niets al voor ruim € 8 miljard in Nederland. Wanneer er haast wordt gemaakt dan staan wij klaar om in dit gat te springen. Voor nu én later.
Eric Uijen