Overslaan en naar inhoud gaan

Financiële positie opnieuw beter

Financieel
Gepubliceerd op:

De financiële positie van PME is in het tweede kwartaal van 2024 opnieuw verbeterd. De actuele dekkingsgraad stijgt van 111,7% eind maart naar 114,8% eind juni, voornamelijk dankzij een licht gestegen rente.

Kerncijfers tweede kwartaal 2024

•    Actuele dekkingsgraad per 30 juni 2024: 114,8%
•    Beleidsdekkingsgraad per 30 juni 2024: 113,5%
•    Beleggingsrendement tweede kwartaal 2024: -/- 0,70%
•    Vermogen in tweede kwartaal 2024 licht gedaald tot ca. € 55,9 miljard
•    Pensioenverplichtingen in tweede kwartaal 2024 afgenomen tot € 48,7 miljard

Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur: “De licht oplopende rente zorgt voor negatieve rendementen op onze matchingportefeuille. Maar omdat we door die oplopende rente minder geld opzij hoeven te zetten voor de huidige en toekomstige pensioenen, verbeterde onze financiële gezondheid opnieuw. Dat is goed nieuws voor onze deelnemers en gepensioneerden. Want een gezonde financiële positie maakt een soepele overgang naar de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2026 een stuk makkelijker. Maar we zijn er nog niet. We leven in een turbulente wereld vol conflicten. In anderhalf jaar tijd kan er nog veel gebeuren.”

Verplichtingen dalen meer dan vermogen

Het belegd vermogen van PME daalde in het tweede kwartaal van 2024 met 0,3 miljard naar € 55,9 miljard. De lichte daling wordt veroorzaakt door het negatieve rendement op de matchingportefeuille. Het positieve rendement op de returnportefeuille was niet voldoende om dat te compenseren. De licht stijgende rente (van 2,31% naar 2,53%) zorgden in het tweede kwartaal voor een afname van de pensioenverplichtingen. Per saldo verbeterde daardoor de financiële positie en komt PME op een actuele dekkingsgraad van 114,8% per eind juni 2024. Eind 2023 bedroeg die nog 109,4%.

Kerncijfers tweede kwartaal 2024 

kwartaalcijfers PME

Aanscherping klimaatplan

Een goed pensioen vraagt om een goede beleggingsopbrengst. En beleggen gaat beter in een wereld met een leefbaar klimaat. Want extreme hitte, overstromingen en mislukte oogsten bedreigen niet alleen de levens van steeds meer mensen, maar wereldwijd ook de economische groei. Daarom belegt PME steeds duurzamer, met doelstellingen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. We zijn ervan overtuigd dat we zo op de beste manier zorgen voor een goed pensioen.

Eind 2022 publiceerde PME z’n eerste klimaatplan. Daarin stond een belangrijke doelstelling voor het jaar 2030: de absolute CO2-uitstoot van onze aandelenportefeuille met de helft verminderen. Dat doel hebben we inmiddels ruimschoots gehaald. Maar we leunen niet achterover. In ons aangescherpte plan staan nu ook klimaatambities voor onze beleggingen in staatsobligaties, hypotheken en bosbouw. En in aanloop naar de volgende versie beoordelen we wat we hebben bereikt en waar we nog een tandje kunnen bijschakelen.

Eric Uijen, voorzitter van het uitvoerend bestuur: “We liggen met onze beleggingen in aandelen voor op schema. Daar zijn we trots op. Maar we zijn er nog niet. We kijken scherp naar wat we al doen en wat er nog meer mogelijk is. Dat verwachten onze deelnemers en werkgevers ook van ons. Want hoe schoner en stabieler de wereld, hoe groter de kans op een goed pensioen voor de huidige gepensioneerden én de generaties na ons.”

Benieuwd naar ons aangescherpte klimaatplan? Je vindt het op pmepensioen.nl/klimaatplan.