Check de arbeidsrelatie met uw zzp’ers

Werkt u met zzp’ers? Check dan of u deze arbeidskrachten ook echt als zzp’er kunt beschouwen. Het kan zijn dat een zzp’er volgens de wet een werknemer in loondienst is. Er is dan sprake van schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst gaat hier weer strenger op toezien. Als de zzp’er als werknemer wordt aangemerkt door de Belastingdienst, kan dit voor u als werkgever gevolgen hebben.
Om welke zzp’ers gaat het?
Het gaat om zzp’ers die langere tijd werk doen dat normaal gesproken door werknemers in loondienst wordt gedaan. Zulke zzp’ers kunnen als schijnzelfstandige worden gezien. De Belastingdienst controleert sinds 1 januari 2025 op schijnzelfstandigheid.
Wat betekent dit voor u als werkgever?
Ziet de Belastingdienst een zzp’er die voor u werkt als werknemer in loondienst? Dan moet u loonheffing inhouden en betalen voor deze werknemer. Ook gelden dan de verplichte arbeidsvoorwaarden uit de bedrijfstak. Dat betekent dat u de werknemer moet aanmelden voor de pensioenregeling. U gaat dan premie betalen voor deze werknemer, net als voor uw andere werknemers in loondienst.
Check samen de arbeidsrelatie
Als de zzp’er al voor langere tijd werknemer blijkt te zijn, kan het gaan om forse bedragen die u met terugwerkende kracht moet betalen. Bekijk dus samen met de zzp’er die voor u werkt wat de arbeidsrelatie is. Meer informatie over dit onderwerp vindt op de website van de Belastingdienst. U vindt daar ook een handige webmodule die kan helpen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie met de zzp’er.