Hoorrecht: zo laat je je stem horen
Ontvang je pensioen van PME? Of heb je in het verleden pensioen bij ons opgebouwd? Dan mag je van de wet gebruikmaken van het hoorrecht. Wat dat is en hoe het werkt, lees je hieronder.
Op weg naar nieuwe regels voor pensioen
Nederland heeft nieuwe regels voor pensioen. Die passen beter bij de manier waarop we nu leven en werken. Wat dit betekent voor jouw pensioen bij PME? Dat is nog niet zeker. Werkgevers en werknemers, oftewel de sociale partners, zijn op dit moment met elkaar in gesprek. Zij spreken samen af hoe en wanneer PME overstapt op de nieuwe regels.
Je stem laten horen via een vereniging
Natuurlijk hebben ook gepensioneerden belang bij de afspraken die worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor mensen die vroeger pensioen hebben opgebouwd bij PME. Daarom is in de wet het hoorrecht vastgelegd. Dankzij dat recht kunnen belanghebbenden via een vereniging hun standpunten delen met de sociale partners. Sociale partners zijn verder vrij in de manier waarop ze het hoorrecht vormgeven. Wel zijn ze verplicht om te reageren op de punten die de verenigingen inbrengen. Wil jij als gepensioneerde of voormalig deelnemer van het fonds je stem laten horen? Dat kan op twee manieren:
- Sluit je aan bij een bestaande vereniging van gepensioneerden of voormalig deelnemers van het fonds
- Of ga op zoek naar gelijkgestemden en begin zelf een vereniging
Aansluiten bij een bestaande vereniging
We vinden het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt. Daarom houden we goed in de gaten welke verenigingen gebruik willen maken van het hoorrecht. We brengen deze verenigingen graag bij iedereen onder de aandacht. Bijvoorbeeld op deze website of in PME Magazine. Tot nu toe is er één vereniging bekend. Die zie je hieronder.
Voorwaarden voor verenigingen
Is een vereniging van plan gebruik te maken van het hoorrecht? Dan gelden er een paar voorwaarden:
- De vereniging moet voldoen aan de wettelijke eisen die gelden voor een vereniging.
- In de statuten moet staan dat de vereniging opkomt voor de belangen van gepensioneerden of voormalig deelnemers van het fonds.
- De vereniging moet minstens duizend PME-gepensioneerden vertegenwoordigen. Of minstens duizend mensen die vroeger pensioen hebben opgebouwd bij PME.
- En de vereniging moet zich vóór 1 juli 2023 melden bij de sociale partners.
Zo meldt een vereniging zich aan
Vertegenwoordig je een vereniging van gepensioneerden en/of voormalig deelnemers? En wil die vereniging gebruikmaken van het hoorrecht? Meld de vereniging dan aan bij de Raad van Overleg in de Metalektro (ROM), het overlegorgaan van sociale partners in onze sector. Let op: neem alleen contact op met de ROM als je een vereniging wilt aanmelden. Heb je een inhoudelijke vraag over de nieuwe regels voor pensioen? Bij PME helpen we je graag verder.
E-mail
info@romcao.nl
Telefoon
070 317 19 00
Post
Stichting Raad van Overleg in de Metalektro (ROM)
Postbus 407
2260 AK Leidschendam
Website
www.caometalektro.nl
Antwoord op de belangrijkste vragen
De werkgevers- en werknemersorganisaties die vertegenwoordigd zijn in de Raad van Overleg in de Metalektro (ROM):
- FME (werkgevers)
- FNV Metaal (werknemers)
- CNV Vakmensen (werknemers)
- De Unie (werknemers)
- VHP2 (werknemers)
Ja, de Eerste Kamer is op 30 mei 2023 akkoord gegaan met de nieuwe regels voor pensioen. Op 1 juli 2023 gaan de nieuwe regels in. Pensioenfondsen hebben dan tot 1 januari 2028 de tijd om over te stappen op de nieuwe regels.
De sociale partners zijn met elkaar in gesprek. Samen beslissen ze hoe en wanneer de huidige pensioenen bij PME worden omgezet naar de nieuwe regels. En wat de verwachte gevolgen zijn voor mensen die pensioen opbouwen, pensioen hebben opgebouwd of al pensioen krijgen.
De definitieve afspraken tussen sociale partners worden vastgelegd in een zogeheten transitieplan. PME publiceert het transitieplan op de website.
Nee. De overheid heeft besloten geen individueel bezwaarrecht toe te staan. Daarvoor in de plaats is het collectieve hoorrecht gekomen. Dat betekent dat je je stem alleen kunt laten horen via een vereniging van gepensioneerden of oud-deelnemers.
Nee. Het hoorrecht is bedoeld voor mensen die pensioen ontvangen van PME. En voor mensen die in het verleden pensioen hebben opgebouwd bij ons. Bouw je op dit moment pensioen op bij PME en wil je je stem laten horen? Neem dan contact op met je vakbond. Zij vertegenwoordigen jouw belangen, ook op het gebied van pensioen.